sunnuntai 14. elokuuta 2011

Apua ompeluun!


Olen tilaamassa nyt trikookankaita ja aion ommella Lyytille talveksi muutaman simppelin paidan ja mekon. Koska en osaa yhtään ommella, niin tarvitsen kipeästi apua. Ompelutaustaa sen verran, että ompelen kyllä pikkujuttuja (esim. neuvolakortin koteloita ja ruokalappuja) ja ainakin yhden paidan ja yhdet housut olen joskus käsityötunnilla tehnyt. Saumuria en luonnollisestikaan omista.

1. Tilaan trikoota ja resoria 80-senttisten paitojen (ja mekkojen) ompeluun. Trikoota tilaan kolmea eri kuosia ja resoria niin, että sama väri sopii kaikkiin. Hankin kyllä kaavat ennen kun tilaan kangasta, jotta voin mitata kaavan koon, mutta silti: Paljonko suunnilleen kannattaa tilata kutakin, ettei hukkapaloja tule mutta riittää? Pitääkö kuviollista kangasta varata reilustikin ylimääräistä, että saa kuvion kaikkiin oikein päin? Miten paljon resoria?

2. Vinkkejä kaula-aukon kanttaamiseen!

3. Joku todella yksinkertainen (miel. Ottobresta, niitä löytyy kirjastosta niin hyvin) lapsen paidan (/tunikan, mekon) kaava?

4. Kannustakaa mua. Olen ahdistunut :D

7 kommenttia:

 1. Ottobressa 4/2010 on minun luottokaavani, joka on nimeltään muistaakseni Papana (kaavan jäljentämisestä on sen verran aikaa, etten ole enää varma nimestä). Raglan-hihat, todella simppeli ommella ja samasta (kuten vissiin kaikista Ottobreista) löytyy hyvä ohje kaula-aukon ompelemiseen. Älä ahdistu, osaat kyllä!
  Kankaan menekkiin en uskalla ottaa kantaa, ehkä olisi paras mitata kaava ensin ja sitten vasta tilata kangas (jos malttaa). Minä tilaan aina 60 cm, mutta siitä kyllä jää yli...

  VastaaPoista
 2. Niin, tuo kaava siis on paidan kaava, mutta olen itse tehnyt siitä myös pidemmän ja leveämmän version tunikaksi/mekoksi.

  VastaaPoista
 3. Moi!

  Suosittelen että teet harjoituksen vuoksi yhden mallikappaleen, esimerkiksi omasta tai jonkun muun vanhasta trikoopaidasta. Kirppikseltäkin varmaan saa materiaalia tähän tarkoitukseen. Mun ekat paidat ei onnistuneet kaula-aukon osalta, vaan piti harjoitella sitä hommaa ihan tosissaan. Kyllä olisi ottanut päähän jos olisin tilannut kalliita kankaita ja joutunut "pilaamaan" ne. Trikoo helposti kärsii siitä että esimerkiksi ratkotaan ommelta useamman kerran, mitä minä jouduin ekan paidan kanssa tekemään.

  Se näyttää simppeliltä kun katsot blogeista nättejä trikoopaitoja, mutta se ei välttämättä sitä ole ekojen tekeleiden kanssa. En halua millään muotoa aliarvioida taitojasi, mutta taitavatkin ompelijat ovat joskus tehneet ekan trikoopaitansa ja kantanneet kaula-aukon, kuulemani mukaan suurin osa ei ole onnistunut. Tekemällä oppii.

  80-kokoiselle riittää paitaan ja tunikapituuteen, varmaan mekoksikin, jos tilaat 50 cm kangasta. Kuvioista en ole koskaan huolehtinut, kaikki kappaleet tulee leikata samaan suuntaan joten tulevat automaattisesti oikein päin. Ottobren kaavoissa on merkattu langansuunta.

  Resoria mulla menee tuon kokoiseen paitaan aika vähän jos kanttaa vaan kaula-aukon, jos tilaat 20 cm niin pitäisi riittää hihansuihinkin pätkät. Vaikea arvioida moneenko paitaan tuo riittää, mutta vähintään kolmeen-neljään vaikka mokailisitkin vähän. ;)

  Menestystä!

  VastaaPoista
 4. minä en osaa neuvoa (trikoota/paitoja tosi vähän ommelleena..), mutta kohta neljä: hyvin se menee, tsemppiä ja pitkiä hermoja! :) ei kannata alkaa kiireessä tai väsyneenä ompelemaan, vaan ajan kanssa. mallikappaleen tekoa minäkin suosittelen. ja mieluummin kangasta hippusen verran liikaa kuin liian vähän, että on huonon onnen vara matkassa.

  ai niin, osaan minä vähän vinkata. pese kankaat ennen ompelua, niin eivät kitsahda tai muuta dramaattisesti muotoaan sitten kun paitana ne ekan kerran peset! :)

  VastaaPoista
 5. Joo ehdottomasti ensin mallikappaleita, useampikin. Pelkkää kanttausta voi harjoitella vaikka trikoosuikaleeseen.
  Kuvalliset ohjeet puseron ompeluun löytyy esim. täältä:
  http://tosimummo.blogspot.com/2010/09/tehdaas-paita.html

  Ja ompeluhommissa taito karttuu vain ompelemalla ja ompelemalla. Ompelu iloa !

  VastaaPoista
 6. Heippa! Oma suosikki paidanohje tällä hetkellä on Ottobressa 6/08 Rille-raglanpaita. Helppo ommella ja hyvä malli meidän hoikalle ja pitkälle pojalle. Mallikappaletta suosittelen minäkin. Näkee sitten, miten istuu ja onko tarpeeksi/liian pitkä tai leveä. Kaula-aukon kanttauksesta ei kannata stressata, kyllä sen oppii. Itsekin vasta aloittelija tässä. Ruttu-nutulla on hyvä kuvallinen ohje kaula-aukkoon, mutta en nyt tähän hätään ehdi sitä etsiä ja linkittää. Mun mielestä sillä tyylillä tulee paremman näköinen kuin tuolla Rille-paidan ohjeella. Onnea ompeluun :)

  VastaaPoista
 7. Vaikka ei mielestään osaisi ommella, niin sitten yhtäkkiä huomaa, että osaakin. Kandee käydä luomassa tunnukset esim. ompeluopas.com sivustolle. Siellä on aivan ihana ompelijamies, jolta voi kysyä ihan mitä tahansa ompelemiseen liittyvää ja aina saa asiantuntevia vastauksia ja neuvoja.

  VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit!